Fruktoza – szkodzi czy nie?

lekarze specjaliści > Fruktoza – szkodzi czy nie?

Temat miesiąca

Fruktoza – szkodzi czy nie?

Na wstępie należy zaznaczyć, że odradzamy wszystkim przesadę w jedzeniu i piciu. To nie fruktoza, syrop glukozowo -fruktozowy czy nawet sacharoza są przyczynami otyłości, a brak umiaru właśnie!
W zamian zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy styl życia, oparte o wiedzę, świadomość dokonywanych wyborów i zdrowy rozsądek, włączając w to także regularną aktywność fizyczną.

zdjecieA dlaczego fruktoza?

Bo stopniowo i w zrównoważony sposób uwalnia energię i cechuje się niskim indeksem glikemicznym. Dodatkowo jest przyjazna dla zębów, gdyż bakterie przetwarzające glukozę w kwasy uszkadzające szkliwo zębów nie dysponują enzymami przetwarzającymi fruktozę. Jest słodsza od cukru, co pozwala na zastosowanie jej w mniejszych ilościach, a co za tym idzie, na obniżenie kaloryczności danego produktu.
Fruktoza jest naturalnym cukrem występującym w owocach, miodzie i nektarze powszechnie uważanych za zdrowe.
Jest stosowana w profilaktyce cukrzycy od ponad 100 lat z powodu niskiego indeksu glikemicznego. Informacja dla panów i par starających się o potomstwo: obecność fruktozy jest niezbędna w nasieniu gatunku Homo sapiens - czyli nas, ludzi - gdzie stanowi materiał energetyczny dla plemników.


Dla porównania indeksy glikemiczne (IG) kilku substancji słodzących:
• glukoza zwana też dekstrozą czyli cukier gronowy - 100
• cukier biały lub brązowy czyli sacharoza - 70
fruktozaczyli cukier owocowy - 20
• ksylitol - 8
• stewia - 3.

A co to indeks glikemiczny? IG jest definiowany jako średni, procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po spożyciu porcji produktu zawierającej 50 gramów przyswajalnych węglowodanów. Wzrost poziomu cukru we krwi w przypadku spożycia 50 gramów glukozy przyjęto jako podstawę skali (100%). Zatem im wyższy IG, tym szybszy wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu produktu oraz jego gwałtowny spadek na skutek dużego wyrzutu insuliny.
Jednak ostatnimi czasy, za sprawą rosnącej epidemii otyłości w krajach rozwiniętych, fruktoza została wzięta na tapetę jako szkodliwa.

A jaka jest prawda? Możecie sprawdzić sami. Poniżej kilka "świeżych" badań naukowych i komentarz Profesora Medycyny. Konkluzja jest dla nas jasna - powodem otyłości jest dodawanie syropu glukozowo - fruktozowego do wszelkich produktów jak soki, napoje, pieczywo, wędliny... a co za tym idzie - zdecydowanie nadmierne spożycie cukrów prostych.
Alarmujący tytuł artykułu naukowego w American Journal of Obstetrics and Gynecology....
aby zapoznać się z dalszą częścią artykułu, przejdź do źródła: http://www.bartfan.eu/pl/fruktoza/

zdjecieNasze produkty mają niski indeks glikemiczny a przede wszystkim zawierają na opakowaniach gotowe dane odnośnie wymiennika węglowodanowego i białkowo-tłuszczowego, co bardzo ułatwia liczenie diabetykom na diecie planowanej.

Stawiamy na jakość surowców i w konsekwencji produktów. Warto wspomnieć, że większość naszych produktów ma przyznany certyfikat "Czytaj skład". A to nie takie łatwe.
Dodatkowym atutem jest fakt, że byliśmy absolutnym pionierem w Polsce i robiliśmy tego typu produkty, z ukłonem w stronę osób borykających się z cukrzycą już od 1988 roku, zanim stało się to modne i przynajmniej 15 lat przed jakąkolwiek konkurencją, która weszła w ten rynek dopiero gdy pojawiły się na nim większe możliwości zysku, gdy ludzie zaczęli odżywiać się świadomiej i mądrzej oraz bardziej pilnować co dokładnie mieści się w produkcie, który będą spożywać.

szpital
szpital ambroziak
szpital ambroziak

 

Polityka plików "cookie":

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji można znaleźć w polityce prywatności.

 

copyright © 1999-2016 Telewolt Sp. z o.o. 00-671 W-wa, ul. Koszykowa 70 lok.2, tel.: (22) 621-81-17, medserwis@medserwis.pl